Ga naar de inhoud

Het Woesh-verhaal begon in 1999 toen Kristof Gouwy (Cie Hoetchacha en oprichter van De Sierk in De Haan) en Bram Dobbelaere (Cie EaEo, en Cie Pol en Freddy) de circusschool Hoetchacha oprichtten in Brugge.   In 2001 werd die overgenomen door de net boven de doopvont gehouden vzw Woesh en dat maakte ons meteen ook 1 van de 5 eerste circusateliers in Vlaanderen.   Tussen 2005 en 2007 breidden we onze werking uit naar Oostende, Roeselare en Kortrijk en werden hiermee de grootste circusschool van West-Vlaanderen.

In 2007 wordt circus door de Vlaamse regering erkend als een volwaardige discipline binnen het cultuurdecreet.  Dit biedt voor Woesh uiteraard mogelijkheden zich verder te ontplooien.

Naast de circuslessen en -kampen, organiseerden we vanaf 2011 het jaarlijks Woesh-festival, dat een platform bood aan eigen leden én professionele artiesten.   In 2012 werd een samenwerking opgezet met een circusschool uit Turijn. Daniele Giangreco maakte een creatie met een 8-tal jongeren met een visuele, auditieve en /of meervoudige beperking uit Spermalie.   De voorstelling – gebaseerd op clownerie technieken – werd gepresenteerd in Turijn en op Cirque Plus, het intussen gerenommeerde circusfestival.  Datzelfde jaar werd er ook een samenwerking opgezet met de circusschool van Calais, Le Channel.  

In 2014 wordt op vraag van oprichter Kristof Gouwy de uitbating van De Sierk in de paas- en zomervakantie in handen gegeven van Woesh. In datzelfde jaar gaat de productie Karavano met 17 jongeren en 5 begeleiders op tour in Frankrijk.   Er wordt een uitwisseling opgezet met Pop Circus in Auch, waarbij 32 Franse en Vlaamse jongeren een week lang nauw samenwerken.  Het resultaat van deze samenwerking vindt plaats op het Dranouter-festival, en gaat daarna op tournee in Vlaanderen.   De documentaire die van deze productie werd gemaakt is een blijvend reisverslag van een intens en onvergetelijk project.

2016 werd het jaar van de jongerenproductie ‘Cirque du Lapin’, een ecologische fietstour van 15 jongeren en 3 begeleiders.  Zij treden op op verschillende festivals zoals Perplx, Cirque Plus en het Jeugdcircusfestival. 

In 2017 volgen de projecten elkaar snel op: de mobiele circusschool met Arktos in Oostende, de sociale circusvoorstelling Pechstrook in een samenwerking met het Rode Kruis Vlaanderen en OCMW, en – met ondersteuning van het Circuscentrum Gent – de eerste trefdag sociaal circus; een denkdag rond sociaal circus, de krachten, mogelijkheden, en mogelijke valkuilen.

In 2018 kan Woesh vzw – met dank aan het stadsbestuur Brugge – zijn nomadisch bestaan inruilen voor een eigen gebouw langs de Damse Vaart-Zuid.  Dit biedt ons de opportuniteit nog meer in te zetten op onze missie om circus toegankelijk te maken voor iedereen. 

In 2019 volgt het schitterende inclusieve project Circusassistent op maat, waarbij 6 cliënten van Viro vzw worden opgeleid tot circusassistent. Met behulp de Kijkwijzers die we ontwikkelden kunnen ze, nagenoeg zelfstandig, workshops geven in woonzorgcentra en lagere scholen.  Een filmisch verslag van de hand van Jakob Rosseel, biedt Woesh de mogelijkheid hun werking te delen met het cirucsveld én de welzijnssector.  

In navolging van het project werden er jongleerborden ontwikkeld, gebaseerd op de toestellen van de Canadese onderzoeker Craig Quat.   Circustechnieken worden zo toegankelijker voor kleuters, senioren en personen met een minder ontwikkelde motoriek.

Na een zwaar jaar waar personeelswissels de werking wat overschaduwden, werd de nieuwe beleidsperiode 2021-2025 ingezet. Woesh wordt door het nieuwe Circusdecreet gehonoreerd als enige West-Vlaamse circusschool met een 5-jarige subsidie. We grijpen die kans om met een gemotiveerde ploeg, die graag out-of-the-box denkt, te werken aan een uitdagende en boeiende toekomst!