Ga naar de inhoud

2022-2025 Woesh-craft: project met steun van OpTil

In 2019 werden door Woesh-docenten 4 cliënten van Viro vzw in Brugge opgeleid tot Circusassistent. Intussen kunnen deze Circusassistenten regelmatig een workshop geven in opdracht: een lagere school, een woonzorgcentra, of bij Woesh zelf. Ze kunnen dat omdat tijdens de opleiding ook pictogrammen werden ontwikkeld waarmee ze – quasi zelfstandig – aan de slag kunnen.

In het kader van de verankering in Roeselare startte Circusatelier Woesh dit jaar een nieuwe opleiding op bij Pas Par Toe, sinds oktober 2022 volgen een 10-tal enthousiaste cliënten op vrijdagmorgen een opleiding tot Circusassistent. Maar er is meer !
Howest Kortrijk bood dit traject aan binnen het projectaanbod voor studenten ergotherapie, kinesitherapie en industriële productontwikkeling, maar liefst 20 studenten uit deze opleidingstakken kozen hierrond te werken. 11 weken lang worden deze studenten ondergedompeld in de wereld van circustechnieken, en gaan samen op zoek naar hulpmiddelen, of tools die mensen met een beperking toelaten bewegingen te hanteren die ze door hun beperking niet, of moeilijk, kunnen uitvoeren.

In september 2023 starten wij deze opleiding ook in Oostende, in september 2024 in Kortrijk. Het EQUALITY//researchcollective van HoGent engageerde zich voor een uitvoerig verslag van dit project, en de circusassistenten zullen ook in de reguliere werking van Circusatelier Woesh opgenomen worden. De hulpmiddelen zullen door het MaM Brugge (Mind- and Makersspace) worden uitgewerkt, en in het circusveld worden ingezet zodat meer mensen met een beperking kunnen worden opgeleid en zo in het maatschappelijk leven een plaatsje kunnen opnemen.

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door de Vlaamse overheid, Dienst Jeugd, Media en Cultuur, die dit project honoreerde met een drie-jarige subsidie binnen Bovenlokale cultuurwerking.

Wie hier meer over wil weten, kan ons mailen op [email protected]. We komen u graag een toelichting geven over het hele project.

Op
Meer nieuws